Om Svenska Älghundklubben
Svenska Älghundklubben som bildades 1952 är en specialklubb inom SKK-organisationen och har ansvar för nio älghundsraser i frågor som bland annat rasstandarder, RAS och regler för prov.
Klubben har idag ca 10.200 medlemmar och är organiserad i 10 lokalklubbar och en centralstyrelse. Högst beslutande organ är SÄK's årsstämma som hålles en gång per år.
Älghundklubben har också 6 anslutna rasklubbar som inriktar sig mot specifika raser.
Som specialklubb har vi rätt att arrangera officiella prov och hundutställningar speciellt inriktade mot de älghundraser som vi ansvarar för. Dessa arrangemang planeras och genomförs genom våra lokalklubbars försorg.
Medlemmar har möjligheten att delta i samtliga aktiviteter, påverka älghundarnas utveckling och få tillgång till mängder av information och erfarenhet. Svenska Älghundklubben arbetar aktivt för förbättrad medlemsservice genom att sprida information genom vår tidsskrift Älghunden, hemsida, sociala medier och personliga kontakter. Läs mer om medlemskapet.
På följande sidor, Arbetsordningen och Allmänna råd, hittar du styrande dokument för Svenska Älghundklubbens verksamhet.
SÄKs integritetspolicy
Svenska Älghundklubbens mål
För Svenska Älghundklubben gäller det, för SKKs medlemsorganisationer gemensamma målet, att kontinuerligt skapa goda förutsättningar för hunden, hundägaren och hundägandet genom
- att väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda, jaktligt och exteriört fullgoda rasrena hundar
- att bevara och utveckla rasernas specifika egenskaper och verka för utveckling av dressyr och praktiskt bruk av dessa raser
- att informera och sprida kunskap om hundens beteende, dess fostran, utbildning och vård
- att bevaka och arbeta med frågor som har ett allmänt intresse för hundägaren och hundägandet att skapa och vidmakthålla goda relationer mellan omvärlden och hundägare och hundägandet.
För att uppnå uppsatt mål ska klubben
- informera och sprida kunskap om SKK och Svenska Älghundklubben – dess mål, organisation och arbetsformer
- informera om till klubben hörande raser och deras användningsområden
- lämna information och råd i avelsfrågor i enlighet med av SKK upprättade riktlinjer
- aktivt följa den kynologiska utvecklingen för klubbens raser inom och utom landet
- utbilda instruktörer, hundägare och hundar så att hundarnas rasspecifika egenskaper kan komma till användning
- utforma regler för jaktprov och tävlingar samt utbilda, auktorisera och avauktorisera domare för prov- och tävlingsverksamheten enligt den ordning som regleras i SKKs stadgar
- anordna prov, utställningar och tävlingar i enlighet med SKKs bestämmelser
- stödja och medverka i SKKs forskningsarbete
- delta i samråd inom och utom SKK-organisationer